Singer/songwriter Pieternel wil het taboe doorbreken rondom burn-out en mentale gezondheid

“1,5 geleden kwam voor het laatst nieuwe muziek van mij uit. Ik worstelde met een burn-out en mijn creatieve flow was volledig weg. Wanneer mensen me vroegen of ik alweer muziek aan het maken was, kreeg ik een paniek aanval. Tijdens optredens verlamde podiumangst me. Ik had tijd nodig om mezelf weer terug te vinden, me veilig te voelen.

“Het duurde even om erachter te komen dat ik mezelf al maanden aan het voorbij rennen was. Om toe te geven dat ik al mijn zelf bedachte plannen en perfectie niet kon bijbenen. Om te accepteren dat ik mijn lichaam en geest rust moest geven. Elke dag is een uitdaging en ik heb geen idee hoe dit werkt. Vallen en opstaan denk ik. Ik heb nog nooit zo in contact gestaan met mijn eigen gevoel. Ik heb geen filter meer. Elke reactie voel ik in mijn lichaam, ik kan t niet controleren, en raakt me. Dingen die niet goed voor me zijn geven een knoop in mijn buik. Dingen waar ik me comfortabel mee ben, geven me een enorme high. Echt in de spiegel kijken, deed ik niet meer. Echt naar mijn lichaam luisteren is blijkbaar iets wat ik mezelf niet meer gunde. In de muziekindustrie vind ik het moeilijk om echte connectie te maken, iets waar ik altijd naar op zoek ben. Ik denk dat ik teleurgesteld was om uit te vinden hoe deze wereld werkt: Spotify volgers, Instagram, YouTube hits, Airplay, een bekende naam, hit-songs schrijven een brand- concept, marketing strategieën etc.

Ik deed zo m’n best om erbij te horen. Terwijl het enige wat ik wilde was liedjes zingen en schrijven. Een verhaal vertellen en dit delen. Connectie te maken via muziek met de luisteraar, met jou. Dus…dat is de reden waarom ik niet actief was op sociale media. Als ik iets zou posten, werd het de waarheid. Ik had gewoonweg niet meer de kracht en energie om te proberen connectie te maken. Ik had teveel gegeven aan anderen en te weinig aan mijzelf. Maar ik realiseerde mij ook dat ik vrienden nodig heb. Mensen van wie ik houd, toelaten om me te steunen, te verbinden en te delen. De afgelopen maanden heb ik hele krachtige en pure momenten beleeft van liefde. Ik heb geen idee waar dit naartoe gaat, en ik probeer daar ok mee te zijn. Alleen te voelen en te luisteren naar wat mijn lichaam me vertelt. Connectie te maken.

 Ik heb geprobeerd open te zijn over mijn burn-out. In mijn persoonlijke leven, op het podium en online. Niet omdat ik een voorbeeld wil zijn, je sympathie wil wekken of medelijden wil krijgen maar omdat ik opzoek ben naar de menselijke verbinding. Om het taboe rondom burn-out en mentale gezondheid te doorbreken. Jij bent niet alleen.

 

Ugly Beast is de tweede single van haar nieuwe EP (release in 2021). Ze schreef dit nummer met Grammy award winnende producer en songwriter Femke Weidema en Jon Reynolds gedurende een songwriting trip naar haar geliefde Nashville, Tennessee. Kort daarna belandde Pieternel in een burn-out en werd ze gedwongen een stap terug te doen. Toen corona de wereld in haar greep kreeg, groeide toch de urgentie om haar muziek te delen. Haar eerlijkheid, worsteling en volharding zal resoneren met eenieder die in deze onzekere tijden leeft. Ugly Beast vertelt over Pieternel haar worsteling. Hoe ze niet meer op kon tegen de stress, zoekende was naar rust, maar steeds die onzekere stem tegenkwam die zei dat ze niets waard was, geen liefde zou vinden. Ze raakte geïnspireerd na het lezen van een boek van waarin werd beschreven hoe je soms het monster aan moet kijken om het gevecht te winnen.

https://www.facebook.com/pieternelmusic/

https://ffm.to/uglybeast

Lyrics Ugly Beast Pieternel / Jon Reynolds/Femke Weidema

The maze of my worried mind

There’s danger ‘round the corner

And I can’t hide


Still looking for this heart of mine

It’s been buried in the ground

And it’s hard to find


get away train

it came in and it went away

God damn me

I was running but I was too late


Set Me Free

I can’t breathe

I got fear in my bones

It wears me out it gets me low

Nothing’s real

Don’t know what I feel

My whole body’s paralyzed

cuz I am staring in the eyes

ugly beast

My ugly beast


he says I can't sing

that I'll never find my voice

I got no wings


I'll be lonely

that's what he says

it's an endless hopeless echo in my head


get away train

it came in and it went away

God damn me

I was running but I was too late


Set Me Free

I can’t breathe

I got fear in my bones

It wears me out it gets me low

Nothing’s real

Don’t know what I feel

My whole body’s paralyzed

cuz I am staring in the eyes

Of the ugly beast

My ugly beast


sometimes I win sometimes he does

When I lose it gets to me too much

sometimes I'm scared I won't find love

he's the only one that I got


Set Me Free

I can’t breathe

I got fear in my bones

It wears me out it gets me low

Nothing’s real

Don’t know what I feel

My whole body’s paralyzed

cuz I am staring in the eyes

Of the ugly beast

My ugly beast

‹ Terug naar overzicht
Contacteer ons